Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Οι δυσκολίες πίσω από το νέο ΠΔ



ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 79/2017
ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017
Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών
Άρθρο 7
Εγγραφές σε Δημοτικά Σχολεία
2. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25).
3. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τριμελής Επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των εγγραφών των μαθητών στα δημοτικά σχολεία. Η επιτροπή αποτελείται από έναν Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων και έναν Διευθυντή ή Προϊστάμενο Δημοτικού σχολείου ως μέλη.
δ) Αν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα ο Διευθυντής του σχολείου υποβάλει αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα. Ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζει για το αίτημα ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της τριμελούς Επιτροπής η οποία για τη διατύπωση της εισήγησης οφείλει σε κάθε περίπτωση να λάβει υπόψη τις αιτήσεις εγγραφών στην Α΄ τάξη των όμορων δημοτικών σχολείων.
Αν η εισήγηση της επιτροπής είναι αρνητική ή δεν υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα, ο Διευθυντής του σχολείου αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των μαθητών που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων σχολείων. Η Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ των μαθητών του ανωτέρω πίνακα, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός μαθητών που συμπληρώνουν τους 25 σε τμήμα. Οι μαθητές που δεν έχουν κληρωθεί κατανέμονται, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής, σε όμορα σχολεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους. Αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο, εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει το σχολείο αποχώρησης και τα σχολεία υποδοχής των μαθητών. Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος του σχολείου αποχώρησης ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για τα σχολεία εγγραφής. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι την 10η Ιουνίου.

ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΟΧΗ
Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα εγγραφών στα δημοτικά σχολεία του Ν. Καβάλας προκύπτουν τα εξής
ΠΕΡΙΟΧΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔ 79
ΙΣΟΖΥΓΙΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ
4
3
-1
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
7
5
-2
ΚΑΒΑΛΑ
29
22
-7
ΣΥΝΟΛΑ
40
30
-10

Δηλαδή αν ίσχυε από φέτος το ΠΔ 79 θα είχαμε ακόμη 10 υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, και σε βάθος εξαετίας 60,   με ότι δυσκολία αυτό συνεπάγεται.  Ο λόγος που γράφω αυτό σήμερα είναι για να εκθέσω το προβληματισμό μου για το μέλλον των εκπαιδευτικών στο νομό Καβάλας.
Επίσης αναφέρω ότι σήμερα υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη Θάσο και αντίστοιχα έχουμε προσλάβει αρκετούς αναπληρωτές σε τμήματα ΖΕΠ και εργάζονται , με πρόγραμμα ΕΣΠΑ βέβαια,  στο στεριανό κομμάτι του νομού. Μήπως  θα μπορούσε να γίνει ανάποδα.

Θα ήθελα αυτές τις σκέψεις μου να τις μεταφέρω σε εσάς και κατ επέκταση στο σύλλογο μας για μια πιο  σοβαρή συζήτηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου